Efterbehandling av vinet
Det är egentligen här i hela vinbryggningsprocessen som konsten ligger.
Vid denna tidpunkt, innan vinet tappas på flaskor, har man möjlighet att forma och anpassa vinet så att det precis blir ”husets årgång”.
Har man turen att ha flera olika vin stående finns möjligheterna för de verkligt stora resultaten.
Blandning av vinBlandning av olika viner ger som regel det bästa resultatet. Jästen har gjort sin del av arbetet och nu är det upp till Er att finna den rätta kombinationen eller göra en smakjustering så att bästa möjliga resultat uppnås. Det krävs lite övning och erfarenhet att bedömma möjligheterna i ett vin, men man skall inte vara rädd för att prova sig fram.
Vid blandning av vin är det alltid 2 helt motsatta typer man skall använda. Ett syrligt vin blir bäst vid blandning med ett i sött. Ett rödvin kan blandas av ett äpplevin och ett portvin. Man skall inte titta till jästtypen utan till hur vinet blir i smaken.
Tillvägagången vid vinblandning är den att man tar 1/4 liter av de viner man vill experimentera med och ett 100 ml mätglas.
Har man 3 viner börjar man med 10 ml av varje. Tag undan ett prov varje gång förhållandena ändras, t ex med 1/4 av ett vin, 1/4 del av ett annat och resten av det tredje. Glöm inte att skriva upp alla bedömningar.
Man kan få många trevliga kvällar med dessa små vinexperiment.
SmakjusteringMan skiljer i bedömningen av vinets smak på 4 olika huvudgrupper.
För söttDet är inte ofta, men det kan hända att ett vin är lite för sött. Då kan man tillsätta 80%-ig mjölksyra (för livsmedelsbruk) eller ännu bättre – blanda det med ett torrt vin.
För torrtHar ett vin blivit för torrt bör man eftersöta det enligt rekommendationerna i tabellen. Vinet måste vara tillsatt ett konserverande ämne, t ex kaliumsorbat eller jässtopp.
För surt, syrligtStarkviner kan vara för syrliga utan att smaka påfallande torra, då bör man eftersöta dem med socker. Ännu bättre är dock likörglykos. Den säljs i flaskor om 1 liter. Likörglykos sötar mindre än socker men ger i gengäld mer fyllighet i vinet.
Är ett starkvin syrligt fattas det nästan alltid fyllighet. Skall man använda mycket likörglykos kan man i stället koka invertos (50% glykos och 50% fruktos) genom att koka upp 1/4 liter vatten och tillsätta 1 tesked citronsyra: häll långsamt i 1 kg socker under omrörning – fortsätt röra tills sockret har löst sig och låt det koka vid svag värme under 1/2 timme. När lagen har svalnat lite häller man i 1 liter vin under omrörning.
Om invertoslösningen fortfarande är för tjockflytande häller man bara i mer vin tills man får en tunnflytande invertoslösning, som är lätt att lösa upp i en stor portion vin.
TillvägagångTappa det klarnade vinet på ett väl rengjort jäskärl utan att någon bottensats följer med. 1 liter vin värms upp till 40-45°C och socker hälls i under omrörning tills det är helt upplöst. Sockerlagen hälls på vinet som skakas noga. Vinet är nu klart att tappas på flaskor.
Sockeråtgång vid eftersötning: 1 kg socker fyller upplöst 0,62 liter. 2 g socker per liter vin ger en ökning med 1 Oechslegrad, d v s till 25 liter vin skall användas 50 gram socker per Oechslegrad.
Ex: ett lättvin som mäts till -4 och skall vara 0 skall ökas 4 Oechslegrader á 2 g socker = 8 g per liter vin, 25 liter á 8 gram = 200 g socker totalt.
Ex: ett starkvin som mäts till 0 och skall vara +30 Oechslegrader skall ökas med 30 Oechslegrader. 30 Oechslegrader á 2 g socker = 60 g per liter vin. 25 liter á 60 g = 1500 g (1,5 kg) socker totalt.
Dålig fyllighet, för tuntDålig fyllighet beror som regel på att vinet har för låg restsötma (se torrt vin) och då får denna justeras. Men det kan också hända att ett vin kan vara bra i smak och sötma men ändå fattas fyllighet.
Då använder man kemiskt ren glycerin, man kan tillsätta max 3-5 gram per liter.
Fadd, platt smakVinet har en fadd smak (intetsägande); det beror på att vinet fattas syra vilket också gör vinet mindre lämpligt till lagring. Man tillsätter 80%-ig mjölksyra eller vinsyra.
Leave A Comment