Lite om fruktbehandling
I de flesta fall handlar kvaliteten på ditt vin hur omsorgsfull fruktbehandlingen varit. Här finns olika tips och exempel på vad naturen ger och hur du allra bäst behandlar dem.
Hårda saftiga frukter: Äpplen, päron, pumpa m fl
Frukten sköljs ordentligt i varmt vatten och rensas från skor vigheter, fläckar, stjälk och flugan.
Äpplen o dyl behöver inte vara skalade och kärnorna kan vara kvar. Äpplen är lättast att dela med en äppledelare (finns hos järnhandlare m fl).
Efter fruktmassajäsningen endast en avsilning + en eftersköljning av fruktmassan. Denna fruktgrupp är inte lämplig för saftcentrifug.
Lämnar inte mycket fruktrester; fruktmassajäsning 3-4 dygn.
Torra friska bär: nypon, rönnbär, slånbär m fl
Till denna grupp hör mycket extrakt- och aromrika bär med litet saftinnehåll och dessa är speciellt lämpliga för starkviner.
Stora trädgårdsnypon: tag bort stjälk och fluga. Dela nyponet på tvären och skölj i varmt vatten så får man bort de flesta kärnorna. För många kärnor gör vinet bittert. Små vilda nypon skall ha frusit och användas hela. Rönnbär repas (rensas fria från klasen).
Havtorn och slånbär skall ha frusit och användas hela. Det går bra att frysa bären i kylskåpets frysfack vid -6 – -8°C.
Denna grupp är olämplig för fruktcentrifug och ångkokare (”Saftmaja”).
Torkade bär: nypon, fläder, rönnbär m fl
Torkade bär kan köpas i specialaffärer, hälsokostaffärer, Partymanbutiker, på postorder och ev på apotek.
Bären överhälls med kokande vatten och får stå till nästa dag. Bären sväller upp 2-4 gånger sin torkade storlek så man skall inte ta ett för litet krus eller spann.
Ca 2-5 liter kokande vatten eller dubbelt så mycket som frukten och inom några timmar har dom dragit åt sig vattnet och är mjuka. För mer info tryck här.
Maskrosor och fläderblommor ger ett mycket pikant vin. Maskrosorna rensas från de gröna bladen så att man bara har de gula kronbladen kvar.
Rabarber bör endast användas i maj-juni månad. Blir rabarber för gamla eller träiga ger de vinet en besk och obehaglig smak. Nyplockade stjälkar skållas med kokande vatten och skalas, annars blir vinet ljusrött.
Leave A Comment