Utrustning och tillbehör som behövs – 2
Fruktmassajäsning
En lösning jag själv har haft mycket glädje av är att använda en 25-liters plastdunk. Det får inte ha varit starkt luktande ämnen i. Man skär ett hål i bakkanten så att man ändå har handtaget och halsmynningen kvar. Sedan sätter man en stor stark jäspåse (plastpåse), 45 cm bred och 65-80 cm lång, i dunken, häller fruktmassan i påsen och knyter påsen nätt så att kolsyran kan ta sig ut.
Jäskärl i glas
25-liters glasdamejeanne är det vanligaste att jäsa vin på, och de flesta recepten är anpassade till denna storlek. Märk ut volymen i liter på damejeannen, det är till stor hjälp när man skall fylla vatten i. Vinets klarning ser man lättare i en glasdamejeanne än i ett plastkärl. Det är vanligt att man jäser på plastkärl och tappar om till glasdamejeanne i samband med klarningen.
Glasdamejeanner finns i olika sorter, men en formgjuten damejeanne är mest lämpad (man kan se märken efter formen, tex är de oftast fogade av 2 halvor). Den är avspänd vid framställningen så att den kan tåla varmvatten och är någorlunda jämntjock i glaset.
Man kan då lätt vältra runt i fruktmassan utan att öppna jäspåsen. När frukten skall silas från så sticker man bara en massa hål i påsen med en gaffel så att saften kan rinna av. Fruktmassan stannar i jäspåsen och sedan häller man den i en saftduk så att den sista saften silas från.
Saften är nu lätt att hälla över till ett jäskärl. En stor tratt med höga kanter och en grov silduk eller jäspåse av silnät är goda hjälpmedel. Frukten jäser i jäspåsen. Sedan hissas påsen upp och får rinna av så man behöver ingen saftduk för eftersilning.
Det är dock viktigt att påsen inte är fullpackad med frukt, då minskar saftutbytet. I sådana fall skall man i stället använda 2 jäspåsar med lite i varje så att frukten obehindrat kan flyta runt i påsen.
Blåsta damejeanner är gärna lite skeva, tunnare i glaset för dom är ofta lite oregelbundna. Ibland är det tunnaste stället under en mm tjockt. Risken att dom går sönder är tyvärr stor, speciellt när dom är fyllda.
För att minska risken för olyckor bör man vara uppmärksam på följande:
Gör alltid ren damejeannen så fort den är tom. Då är det lättare att få bort eventuella avlagringar. Använd varmt vatten med Glasrens i.
Spola damejeannen med varmt vatten så att glaset värms upp gradvis. Sätt den aldrig på ett cementgolv utan på en trätrall eller en tjock mattbit.
Lägg aldrig en fylld eller nästan fylld damejeanne på sidan. Det är damejeannens tunnaste ställe och trycket per cm2 blir mycket stort. Detta harkrossat många damejeanner.
Transportera alltid en fylld damejeanne i en korg eller ram och låt den stanna där om Ni absolut vill hälla av den. Men använd hellre en hävert.
Bär aldrig en damejeanne i famnen, och absolut inte en fylld damejeanne. Är damejeannen packad i en korg med halm eller träull så tag bort det. Det är en upplagd infektionskälla, särskilt om man spiller saft, vin eller socker ner i den.
Använd träram eller de särskilda ”korgar” som finns till damejeanner. Står damejeannen på en hylla så gör en krage av kartong som skyddar mot nedfallande flaskor mm. Utsätt aldrig glaset för stora temperaturskillnader, alltså får aldrig en kall damejeanne fyllas med varmt vatten eller tvärtom, då riskerar man att hela botten lossnar.
Jäskärl i plast
Plastjäskärl finns i olika former och används allt mer. I dom material de tillverkas av idag är de lämpliga till vinbryggning, men man bör aldrig förvara vin i plastkärl längre än 1-3 månader. Det är viktigt att rengöra plastjäskärl så fort de är tomma, för plast har en ojämn och porös yta så att intorkat vin mm kan vara mycket svårt att få bort senare. Till rengöringen är Glasrens eller Bryggrens bra.
Har ett plastkärl stått tomt länge och inte luktar helt friskt när man skall använda det, kan man före användandet skölja det med 1 liter varmvatten tillsatt 2 g vinsvavlingspulver och 1 tesked citronsyra, sedan eftersköljer man med varmt vatten och jäskärlet är klart att användas. Plastdunkar och plastdamejeanner kan ofta ha kvar grader från gjutningen i halsmynningen.
Dessa kan orsaka att locket inte håller tätt och förstöra packningen i locket. Graderna skall avlägsnas med en hobbykniv eller en fin fil. Jäshink: det finns en fin modell att brygga vin på, speciellt när man brygger av frukt och bär. Den rymmer 25 liter, är graderad i liter och det finns en gummibussning för jäsröret.
Leave A Comment