Vinsjukdomar och fel
Sjukdomar, fel och brister är inte ovanliga i hembryggningssamman-hang. Här kan du läsa mer om de vanligaste symtomen och hur du lättast kan åtgärda problem som uppstår.
Mögel
Mögel är nog den vanligast förekommande ”sjukdomen” och – när olyckan är framme – inte den värsta. Mögel bildas som gröna eller vita fläckar på ytan. Genom att sticka ned ett rör från häverten kan man få en mögelkoloni till att klibba fast sig på detta och ”fiska upp” den. Är det mögel på frukten eller fruktmassan så tar man bort det med en kniv eller sked.
Mögel tycker inte om kolsyra och vid en jäsning är där inte stora chanser för tillväxt. En lätt svavling är till hjälp. Mögel kommer inte från vinet utan är en luftinfektion, speciellt på hösten då det är många sporer i luften.
Undvik att vin eller frukt får stå oskyddat i en lokal med damm.
Bittert och missfärgat vin
Bitter smak uppkommer nästan alltid i vinet när det stått i ro ett par månader; ett följdsymtom är mörkare färg eller grumligt utseende. Några frukter innehåller en hel del oxidationsämnen. Detta kan man t ex se på ett skalat äpple som blir brunt om det får ligga. Färgen i vinet blir ljusare eller klar igen vid tillsättning av vinsvavla och smaken ändras snabbt.
I särskilt svåra fall tillsätter man 2 gram vinsvavla per 5 liter vin och låter vinet vila en veckas tid innan det buteljeras.Bitter smak uppkommer nästan alltid i vinet när det stått i ro ett par månader; ett följdsymtom är mörkare färg eller grumligt utseende.
Några frukter innehåller en hel del oxidationsämnen. Detta kan man t ex se på ett skalat äpple som blir brunt om det får ligga. Färgen i vinet blir ljusare eller klar igen vid tillsättning av vinsvavla och smaken ändras snabbt.
I särskilt svåra fall tillsätter man 2 gram vinsvavla per 5 liter vin och låter vinet vila en veckas tid innan det buteljeras.
1. Pektinklumpar = ett gele som kan bildas vid användande av pektinrik frukt, t ex svarta och röda vinbär, omogna krusbär och äpplen. Sätt till 1 påse enzymer upplöst i lite vin och klumparna upplöses snabbt om vinet skakas regelbundet. Jäsningsaktiviteten ökas under en kort tid.
Hinnjäst
Hinnjäst (Saccaromyces Hansenula) uppenbarar sig som en dammig hinna på vinets yta. Den bildas lätt i ett vin man går och nallar av.
Upptäcks infektionen på en tidig tidspunkt tappas vinet om. Avbryt när ytan är 34 centimeter från hävertens mynning för hinnjästens sporer växer 1-2 cm ner under vinets yta. Svavla vinet med 1/2 gram vinsvavla per 5 liter och tappa det på flaskor, gärna genom en sterilfilterplatta.
Vinets smak och hållbarhet är inte bra så det bör inte sparas länge. Rengör grundligt all utrustning som har varit i kontakt med ett infekterat vin, för hinnjäst är mycket smittosam.
Rengöringen görs med Glasrens eller en kraftig kloraminlösning.
Om vinet inte svavlas kan det medföra att det bildas butylacetat som är en förening av butylalkohol och ättiksyra.
Dricker man vin med butylacetat kan man få några fruktansvärda baksmällor dagen därpå. Tillsättning av polyklar 10 gram per 25 liter kan hjälpa något
Ättikbakterierna sprides med dom små ”bananflugorna” som ofta dyker upp när man tillreder frukt.
Ett infekterat vin kan man försöka tillsätta 5 gram vinkrita, men resultatet blir sällan bra.
Utebliven jäsning kan också bero på för stort sockerinnehåll i saften, många vinjäster – särskilt flytande – kan inte jäsa över 75° Oechsle
Man måste sätta till en ny jäst. Lika viktigt är det att inte ha för varmt vatten när man löser upp torrjäst. Använd helst termometer.
2. Den andra formen av slembildning beror på för lite syra i vinet. Slembakterier bildar kolonier i långa trådar. Tillsättning av citronsyra eller vinsyra får snabbt bukt med slemkolonierna.
Ett par dagar efter syratillsättningen gör man en lätt svavling.
Leave A Comment