Utrustning och tillbehör som behövs – 4
Mätglas
Ett mätglas i högt utförande är nödvändigt vid mätning med flytvikt men också praktiskt vid blandningar av olika viner, så att man får riktiga proportioner.
Oechslevikt (hydrometer)
Oechslevikt (uttalas öxlevikt) är en flytvikt för uträkning av socker och extraktinnehåll i saft och vin mm. Extrakt är det som inte jäser bort utan stannar kvar i vinet som smakämnen och ger fyllighet och färg. 0 på Oechslevikten motsvarar specifika vikten (hydrometervärdet) 1000.
Talen ovanför 0 är inte alkoholprocent utan specifika vikten 999-990 (Oechslegrader under 0, svart eller rött fält). Uträkning av alkoholinnehållet gör man genom att mäta skillnaden från jäsningens början, tex 80° Oechsle, och vid jäsningens slut, tex -5. Förbrukade Oechslegrader är 85. Drag ett vågrätt streck från 85° Oechsle (B) till alkoholskalan (C). Där strecken korsar alkoholskalan (C), kan man avläsa att det har bildats ca 11,5% alkohol.
Oechslevikten sänks ner i ett mätglas med vin tills den flyter fritt utan att röra vid botten. Den avläses i vätskeytan, här 70° 0echsle = specifika vikten 1070. Mätat i saft motsvarar det 145 gram socker vilket man ser genom att dra ett vågrätt streck till sockerskalan (A). Hur många Oechsle det blir.
Sockret i recepten är beräknade att tillsättas i 2 eller 3 omgångar för att sockerkoncentrationen inte skall komma över 75° Oechsle, då detta kan hämma starten av jäsningen (läs mer oechsle under rätt vintemperatur).
Acidometer
En acidometer är en syramätare som används för att mäta syrainnehållet i fruktsaft. Mät upp 25 ml vin till märket och sätt till 2 droppar indikatorlösning (den lilla flaskan) och skaka om blandningen. Tillsätt sedan så mycket lut (stor flaska) att blandningen slår om till rött och precis håller färgen; avläs tex 5, det motsvarar 5 gram syra per liter. I röda viner blir färgen brungrumlig vid färgskiftningen, som kan vara svår att se, är man inte säker så sätter man en droppe på ett rött lackmuspapper. När det blir en blå ring om droppen skall mätningen avläsas.
Vill man mäta syrainnehållet i ett jäsande vin så skall vinet först ha ett kort uppkok för att driva ut kolsyran, då den annars skulle ge missvisning. Mätning av vin och saft skall alltid ske vid normal rumstemperatur, ca 20°C.
Acidometerlut kan försvagas något vid för lång lagring, dvs över 12-15 månader. Förvaras luten kyligt, 10-12°C, får man längre hållbarhet, 15-18 månader.
Vinometer
Mätning av alkohol med vinometer skall bara göras på ett helt klarnat och färdigjäst vin. Mätningen är en viskositetsmätning och därför inte helt exakt. Ju mindre alkohol vinet innehåller, ju exaktare blir mätningen.
Vinet blandas med lika delar rent kokt vatten – 5 ml vatten till 5 ml vin, eventuellt tillsatt en droppe röd vinfärg för att underlätta avläsningen.
Håll vinometern med tratten uppåt. Häll i vin tills det droppar vin ut genom spetsen (utan att det är bubblor i pelaren). Vänd vinometern om och ställ tratten på ett tefat. När pelaren i vinometern stannar så avläs, tex vid 6%. Detta tal gångas med 2 – och Ni får 12% alkohol. ± en procents nogrannhet.
Leave A Comment