Utrustning och tillbehör som behövs
Allt som kommer i beröring med vin och frukt skall vara rent. Köksutrustning skall vara helt fri från fett, matrester och diskmedel, för diskmedel kan skada jäsningen. Det finns särskilda rengöringsmedel under namn som Glasrens och liknande. Dessa både avfettar och steriliserar på samma gång och är ofarliga att använda. Den bästa effekten uppnås vid 50-70°C, och en riklig eftersköljning med varmt vatten tar bort det helt.
En del husgeråd kan vara till hjälp vid vinbryggning. Rostfritt stål, emaljerade kärl utan sprickor och plastgrejor går bra, och det består de flesta hushållsartiklarna av idag. Frukt får pga sitt innehåll av fruktsyra inte komma i beröring med järn, zink, mässing och koppar för detta kan ge missfärgning och bismak i vinet samt metallutfällningar. För att kunna följa receptet noggrant är en bra våg, som kan väga upp till minst 5 kg och ett 2-litersmått bra. Till finfördelningen av frukt finns mycket som kan underlätta arbetet.
En bra skarp kniv till att rensa frukten med. Äpplen, päron och liknande kan lätt delas med en stjärnformad äppledelare eller ett pommes frittes-järn. Då tar det inte lång tid att behandla 10-15 kg. Det finns många olika skärredskap som kan användas, både elmaskiner och handredskap. Köttkvarnar, rivjärn eller mixer finfördelar frukten för mycket. Det är svårt att sila från ett fruktmos.
När man sköljer frukt är ett stort durkslag, en stor sil eller liknande praktisk, speciellt om den är så stor att den kan hänga på en hink. Kommer man över en mjölksil av den sorten som kan sättas på en mjölkkanna är den idealisk, då kan man skifta till silar med olika grovlek så att den även kan användas till avsilning av frukten vid fruktmassajäsning. Den brukar rymma ca 8 liter.
SaftframställningSaftframställningen till vin är lättast vid fruktmassajäsning, men kan också framställas för senare bruk. I saftböcker är recept och metoder beskrivna och dessa går bra att använda, kom bara ihåg att skriva upp hur mycket socker som är tillsatt. Saftcentrifuger har ofta för liten kapacitet, saften får för mycket luft (oxideras), och man får inte heller riktigt det utbyte man önskar. Man har faktiskt större glädje av en ångsaftare typ ”Saftmaja”.
Tappas saften direkt på öl eller läskflaskor och omedelbart kapsyleras med ölkapsyler så är saften pasteuriserad och kan sparas för senare vinbryggningar. Det är speciellt fördelaktigt under fruktsäsongen.
Till fruktmassajäsning behöver man ett par stora hinkar eller glacerade syltkrus på 10-l2 liter. Plasthinkar skall vara av godkvalitet, rena, inte lukta illa och kunna tåla värme 80°C.
Kan man få en hink med lock är detta praktiskt.
Leave A Comment